follow

Hideg House on a stone quarry by Beres Architects, Kőszeg, Hungary

Hideg House on a stone quarry by Beres Architects, Kőszeg, Hungary - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Hungarian architects Attila Béres and Jusztina Balázs of Béres Architects designed Hideg House as the holiday home for a couple and located it on the outskirts of historic town Kőszeg.

Hideg House on a stone quarry by Beres Architects, Kőszeg, Hungary

In the outskirts of Kőszeg, Hungary, the 'Hideg House - Hideg-ház' by architect Attila Beres of Beres Architects poses a contrasting yet symbiotic addition to the base of a decommissioned rock quarry. Expressing purity in form and material, the linear home is composed of lines that present themselves at different scales. A continuous dark band of vertically-oriented larch timber planks wraps around a floor plan that is the 'abstract footprint of a family's lifestyle,' in the architect's own description. At 110 square meters, the home consists of a contrastingly natural yet structurally similar cladding interrupted by moments of transparency or void. The strict rigidity of the exterior forms and textures is offset by the flowing organic lines of carved rock that nests it. Each room contains views out towards the stone and over the heavily wooded area in front of the home, lending to a direct connection with nature. An open deck breaks the solidity of the interior and punctures through the entire mass. The entire home, from site preparation to the custom furniture inside, was built entirely by the client and his wife over a period of three years.

designboom | dezeen | images © Tamas Bujnovsky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Share on Tumblr

Search



follow lakbermagazin on Facebook